Με έναν ιδιαίτερα συναισθηματικό λόγο η Κόρντουλα Χέφνερ, ιατρική συντονίστρια στη Μυτιλήνη, περιγράφει τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη Μόρια. Ζητά από την Ευρώπη να στρέψει το βλέμμα της στα ελληνικά νησιά, εκεί όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και καλεί την ‘Ανγκελα Μέρκελ να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Χίο για να δει από κοντά τις τραγικές συνέπειες στις ζωές χιλιάδων προσφύγων που έχει φέρει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας η Γερμανία ήταν πρωτεργάτης.
πως να αναψεις εναν αντρα καρκινο
συνθήκη του νυμφαίου
Ακολουθεί η επιστολή της Γερμανίδας νοσηλεύτριας:
«Αξιότιμη κυρία Άνγκελα Μέρκελ,
Με την ευκαιρία της επικείμενης επίσκεψής σας στην Ελλάδα, θα ήθελα να σας συστηθώ ως εκπρόσωπος της χώρας μου. Ονομάζομαι Κόρντουλα Χέφνερ και είμαι ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μυτιλήνη.
Είμαι στη Μυτιλήνη 3 μήνες, και το αντικείμενό μου είναι η βασική φροντίδα υγείας για παιδιά και τα σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες. Οι απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μένουν επ' αόριστον στον καταυλισμό της Μόριας με θλίβουν βαθύτατα. Έχοντας εργαστεί σε αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε διάφορα μέρη του κόσμου (Αϊτή, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λιβύη), ήρθα στην Ελλάδα περιμένοντας να είναι καλύτερη η κατάσταση στην Ευρώπη, ωστόσο έχω σοκαριστεί από το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου εδώ.
Μπορείτε να φανταστείτε ένα νεογέννητο να ζει σε σκηνή με θερμοκρασία λίγο πάνω από το μηδέν;
Μπορείτε να φανταστείτε ανθρώπους να φορούν σαγιονάρες κάτω από τέτοιες συνθήκες;
Μπορείτε να φανταστείτε ένα 14χρονο ασυνόδευτο παιδί που δεν μπορεί να μιλήσει και να εκφραστεί εξαιτίας των φοβερών καταστάσεων που έχει αντιμετωπίσει ήδη στη σύντομη ζωή του και συνεχίζει να αντιμετωπίζει στον καταυλισμό της Μόριας;
Μπορείτε να φανταστείτε ανθρώπους να στέκονται κάθε μέρα στην ουρά για 3 ώρες σε αυτό το κρύο για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό;
Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι να αναγκάζεσαι να ζεις χωρίς ελπίδα, χωρίς να ξέρεις τίποτα για το μέλλον σου;
Πηγή: Clara Schneider/MSF
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα του τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι καθημερινά. Καθώς επισκέπτεστε την Ελλάδα, 5.700 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 1.800 ευάλωτα παιδιά, ζουν στη Μόρια σε πλήρη εξαθλίωση και περίπου 2.700 άνθρωποι μένουν σε σκηνές σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου